Bitkili akvaryumlarında kurulum ve yerleşim oldukça önemli bir konudur. Yetişteceğiniz bitkelerin nasıl ortamlarda yaşadıklarını bilmeniz gerekir.Buna göre bitki seçiminizi yaparsınız.
Bazı bitklilere küçük akvaryumlarda sadece biraz ışık alarak büyüyebilir illada çok pahalı bitkilker olması gerekmiyor. Ucuz bitkiler var diğerlerine göre daha fazla büyür.
Akvaryuma taban malzemesiolarak seçilecek akvaryum taban kumunun seçiminde akvaryumun ebadından tutun da beslemeyi düşündüğünüz akvaryum balığı veya bitkilerin türlerine kadar pek çok ölçüt bulunmaktadır.
Her kum her akvaryum balığa veya akvaryum bitkisine iyi gelmemektedir. Kalsiyum yönünden zengin kumlar suyun sertleşmesine neden olduğundan bitkili tatlı su akvaryumları için iyi gelmemesine karşılık tuzlu su akvaryumları için iyi olmaktadır.
- Bitkili bir akvaryumda tabana koyacağınız kumun kalınlığının en az 5 cm olması bitkilerinizin daha iyi gelişmesini sağlayacaktır.
- Bakımı kolay ve kolayca büyüyen akvaryum bitkileri tercih edebilirsiniz. (Egeria Densa, Cabomba,Echindorus Amazonicus, Echindorus Tenellus, Karvalahti Demersum, Hygrophila Polysperma , Anubias ın bir çok türü, Crinum Thanium, cCrdamin Lyrata, Ludviga Repens v.b
- Tatlı su akvaryumlarında kullanılabilecek en uygun kumlardan birisi uygun hacimli dere çakıl taşlarıdır. Dere çakılının diğer kumlarda olduğu gibi suyun bulanıklığı kaybolana kadar yıkanması gerekmektedir.
- Bitki kumları kurulumda çok işe yararlar fakat sadece 2-5,3 ay sağlayabilirler bundan sonra besin işlevleri kalmaz. Tekrar kullanımı yoktur.
Akvaryum bitkilerinin sınıflandırılması
Bir çok farklı kritere göre sınıflandırma yapmak mümkündür. Örneğin,
- Su sıcaklığı ihtiyacına göre
- Işık ihtiyacına göre
- Anavatanına göre sınıflandırma
- Biçimlerine göre sınıflandırma
- Toprağa bağlılıklarına göre sınıflandırma
- Üreme şekillerine göre sınıflandırma
BAZI AKVARYUM BİTKİLERİ
Ambulia :Vatanı Orta Asya’dır.17-21° da yetişirler. Çok ışık altında çabuk büyür ve yayılır. Kuma filizlerini daldırma şekliyle ürer.
Alisma : Yaprakları elips şeklinde yassı ve geniştir. Fundalı alt tabaka toprağında çok iyi gelişme gösterir.
18-20 C° yi sever. Orta derece ışıkla yaşayabilir. Sinir otu olarak ta bilinir.
Callitriche: Silindire benzeyen ince bir gövde etrafında sıralanmış yaprakları vardır. Ana vatanı Avrupa’dır. 12-20 C° yi sever. Bol ışık ister. Kumlu zeminde gelişimi daha fazla olduğu gözlenir. Daldırma yöntemi ile üretilebilir.
Cheratophyllum : Dayanıksız ve narin yaprakları vardır. Ot yiyen balıklar tarafından kolayca parçalanacağı için kullanımına dikkat etmek gerekir. Kumlu toprakta iyi bir gelişme gösteriri, 16-17 C° yi sever.
Ceratopteris: En dekoratif bitkilerden birisidir. Toprağa bağlı türleri olduğu gibi su üzerinde yaşayan türleri de vardır (Ceratopteris Cornuto). Kökü kuvvetsiz ince dallar halindedir. Fide vererek çoğalır. Bol ışık ister. 18-29 C° den hoşlanır. Açık yeşil yapraklı oluşu çoğunluğu koyu renkli olan bitkiler içerisinde fark edilir ve dekorasyonda önemli rol oynar.
Cabomba : Amerikanın tropik bölgelerinden dünyaya yayılmıştır. Narin yapraklıdır ve balıklar tarafından kolayca parçalanabilir. Bol ışık ve 18-20 C° ısı ister. Daldırma yöntemiyle üretilebilir.
Cryptocoryne: Sert yapraklı pek çok türü olan bir bitkidir. Kısa boylu olması dolayısıyla akvaryumların ön ve orta kısımlarında kullanılmalıdır. Az ışıkla gelişebilir.Kireçli ve sert suları sevmez.25 C° en iyi geliştiği ısıdır.Doğal ortamını yakaladığında sürgün vererek hızla yayılır.
Didiplis:Amerika kökenlidir.Tatlı yeşil renkli dekoratif bir bitkidir.15-25 C° de yaşar.Orta derece ışıkla yetinebilir.Daldırma yöntemiyle üretilebilir.
Echinedorus:ağır bir büyüme gösteren bu bitki uzun boyuyla akvaryumların arka planlarının dekorasyonunda çok iyi sonuç veriri.22-27 C° de kumlu toprakları sever.
Elodea:Ana vatanı Kuzey Afrika’dır.Yurdumuzda çeşitli türleri vardır.Orta derece ışık yeterlidir.Az ışık yada karanlıkta koyu rengini kaybederek soluk sarı yada açık yeşil olur.Doğal ortamı sağlandığında çabuk gelişir.Kökleri olmadığı için toprağa tutunamaz bu sebeple zemine dikilmek istenirse dikkatli olmalıdır.Bitki topraklarında çok iyi gelişme gösterir.
Eichornia:Yumurta tutucu ve saklayıcılığı sebebiyle özellikle Japon üreticileri tarafından tercih edilen bir bitkidir.Toprağa bağlı olduğu gibi su üstünde de yaşayabilir.Orta derece ışıla yetinebilir.20-24 C° ısı en sevdiği ısı aralığıdır.
Fontinalis:Koyu yeşil renkli yumurta saklama özelliği yüksek az ışıkla yetinebilen bir bitkidir.Kumlu toprakları sever.Soğuk su bitkisidir.Kurutulup demetler halinde satılanları vardır ama bunların ömürleri kısa olmakta ve akvaryumda kirlilik yaratmaktadır.16-18 C° sevdiği ısı aralığıdır.
Hydrophila:Ana vatanı Hindistan2dır.Çok ışık ister,Yüksek ısıya dayanıklıdır.Üretimi kökten çıkan filizlerin daldırılmasıyla yapılır.Bitki toprağını sever ve hızla gelişir.
Heterantera:18-25 C° de çok iyi gelişme gösterir. Bol ışıktan hoşlanır.Daldırma yoluyla üretilebilir.
Limnocharis: Bakımı zahmetli olsa da dekoratif yönüyle önemli bir bitkidir. Ortamı yakalandığında su üstünde sarı bir çiçek vermemesi için hiçbir neden yoktur.
Ludwigia : Kuvvetli ışık ve iyi bitki toprağında iyi bir gelişim gösterir. Uzun saplı,yapraklarını arkası kırmızımsı bir bitkidir. Çelikle üretilir. 19-22 C° yi sever.
Myriophillum: Kuzey Asya,Avrupa ve Amerika sularında yetişir.İnce narin ve kılcal yaprakları vardır. Balıklar tarafından kolayca parçalanabilir. Bol oksijen sağlar ve üretimde yumurta barınağı olarak kullanılabilir. Daldırma yöntemiyle üretilebilir. 16-18 C° uygun ısısıdır.
Nitella:Kireçli sert suları seven,bol ışıkta aşırı üreme gösteren,zemine bağlı olmayan bir bitkidir.Beta gibi yuva yapan balıklar için idealdir.8-25 C° ısı aralığında yaşayabilirler.
Potomogeton:Havuzlarda yetişen koyu yeşil renkli soğuk su bitkisidir.Bol ışık ister.Üretim yapanların yavruları korumak için sıkça kullandıkları iyi bir saklanma alanı yaratan bir bitkidir.
Pistia:Zemine bağlı olmayan sıcak ve rutubetli ortamı seven bir bitkidir.25-26 C° en ideal ısısıdır.Üretilmek istenirse akvaryumun üzeri kapatılmalı ve nemli bir ortam sağlanmalıdır.
Rotala Macandra : Ayrıntılı bilgiye linki takip ederek ulaşabilirsiniz.
Riccia:Yüzey bitkisidir.Yüzeyin hemen altında küme halinde bulunur ve yüksek oksijen sağlar.Geceleri yaprakları arasında hava kabarcıklarını sakladıkları için diğer bitkilerin akvaryuma saldıkları karbondioksitin etkilerini azaltır.Labirentlilerin yuva kurmaları için idealdir.Küçük yaprakların bölünmesi ile çoğaltılabilir.
Sagittaria : Ana vatanı Amerika’dır. Özellikle bitki yiyen balıkların akvaryumlarında kuvvetli yaprak ve kökleri olması dolayısıyla kullanılır. Uzun yapraklı ve hızlı üreyen bir bitkidir. Üretilmesi yandan verdiği sürgünlerin daldırılması yoluyla yapılır. Az ışıkla yetine bilir ve kumlu zeminleri sever. 15-25 C° gelişmesi için uygundur.
Vallisneria: Ana vatanı Asya’dır. Saz adıyla da bilinir. Yaprak boyu 40 cm. e kadar çıkabilir. Akvaryumların arka planında dekoratif saklama amacıyla sıkça kullanılır. Normal ışıkla yetinir, sürgün kolları ve yazın oluşan tohumlarıyla çoğalır.
bence buraya da bir göz atmalısınız moli balığı doğru ve ayrıntılı bilgi
YanıtlaSil